ალბათ ყველა თქვენგანს სმენია იმ უამრავ სასარგებლო თვისებაზე, რომელიც ხახვს გააჩნია, თუმცა ალბათ თქვენს შორის ცოტა ადამიანია ისეთი, ვინც იცის, რომ შემწვარ ხახვს ძალიან სასარგებლო ანტიბაქტერიული თვისებები გააჩნია.
როგორც აღმოჩნდა, შემწვარ ხახვს, ჩვეულებრივ ცოცხალ ხახვთან შედარებით, მეტი სასარგებლო თვისება გააჩნია. შემწვარი ხახვი არეგულირებს არტერიულ წნევას და სისხლში შაქრის დონეს.
ამასთან, შემწვარ ხახვს არ აქვს ისეთი მძაფრი სურნელი, როგორიც ჩვეულებრივ ცოცხალ ხახვს. გირჩევთ, რომ შესთავაზოთ შემწვარი ხახვი სხვებსაც ან გაუზიაროთ მისი სასარგებლო თვისებების შესახებ.
გარდა ზემოთ აღნიშნულისა, შემწვარი ხახვი წარმატებით გამოიყენება ძირმაგარას წინააღმდეგ. მისი ეფექტურობისთვის აუცილებელია, რომ დღის განმავლობაში 20 წუთით ძირმაგარას შემწვარი ხახვის ფურცელი დაუფინოთ.
შემწვარი ხახვი საკმაოდ ხსირად უნდა მიიღოთ, განსაკუთრებით იმ ადამიანებმა, ვისაც სისხლის შედედების პრობლემა აწუხებთ.
შემწვარ ხახვში თავს იყრის საკმაოდ დიდი რაოდენობის სასარგებლო ნივთიერებები, როგორიც არის მაგალითად გოგირდი ან რკინა. ისინი არეგულირებენ გლუკოზის დონეს.
სწორედ ამის გამო შემწვარი ხახვი ასევე რეკომენდირებული და სასარგებლო მათთვისაც, ვისაც აწუხებთ შაქრიანი დიაბეტი. სასურველია, რომ მათ მიიღონ ყოველ დილით თითო პატარა ნაჭერი შემწვარი ხახვი.
- მომზადების წესები
პირველ რიგში უნდა გაითვალისწინოთ, რომ ხახვი არ უნდა შეიწვას ჩვეულებრივ. მისი მომზადებისთვის საჭიროა, რომ ის „გამოვაცხოთ“ დაახლოებით 150-180 გრადუს ტემპერატურაზე.
მაგალითისთვის, იმერეთის ერთ-ერთ მხარეში, შემწვარი ხახი ძალიან პოპულარული და გავრცელებული კერძია. ამასთან იქ ადგილობრივები მას ამზადებენ ნებისმიერ დროს, მათ შორის სტუმრების ყოლის დროსაც.
გარდა ამისა, შემწვარი ხახვის გამოყენების დროს, ათეროსკლეროზის და ჰიპერტენზიის მქონე პაციანტების მდგომარეობა ძალიან უმჯობესდება. ხახვი წმენდს სისხლძარღვებს და ხელს უშლის არტერიული წნევის მკვეთრ ცვლილებას.
ყურადღება: ფოტო პირობითია